Viac

Využitie iPadu na umeleckých školách

Ján Strmenský
hra na husliach  ·  ZUŠ Bojnice

Som fanúšik informačných technológii a hneď po vypísaní prihlášky do projektu som vedel, ako zapojím tablet do svojho vyučovacieho procesu. K výučbe hry na husliach som si teda stiahol 4 základné aplikácie - Tuner lite, Pro Metronome, Piascore a YouTube.

Aplikácia Tuner lite

Aplikácia je ladičkou pre hudobné nástroje. Využívame ju hneď na začiatku hodiny, kedy si starší žiaci nástroj naladia sami a mladším žiakom dopomáham ja a spoločne nástroj naladíme. V aplikácii sa dá nastaviť frekvencia tónu A šípkami v strede aplikácie, čo je výhodou pri spoločnomhraní na klavíry alebo na iné nástroje, ktoré môžu mať rozdielne nastavenie.

My využívame frekvenciu 440 Hz. Po nastavení frekvencie si naladíme nástroj pomocou ručičky, ktorá má byť presne v strede, čo nám ešte vizuálne zobrazuje zelená dióda. Samozrejme že musíme vedieť, ktoré tóny ladíme. Tie sa nám zobrazujú presne nad ručičkou v strede displeja. Po naladení nástroja prechádzame na druhú aplikáciu, ktorá sa volá Pro Metronome.

Ukážky z aplikácia Tuner Lite

Aplikácia Pro Metronome

Hudba má presné rytmické pravidlá, ktoré musíme získať do tela a k tomu nám dopomáha metronóm. Na rozohranie používame dlhé tóny po prázdnych strunách a potom prejdeme na stupnice s rôznymi rytmickými variáciami. V aplikácii Pro Metronome si môžeme nastaviť všetky potrebné parametre na rozohranie sa. Tými sú rýchlosť, výber taktu, doby alebo zvuku. Rýchlosť nastavíme rôznymi spôsobmi.

Prvým spôsobom je, že po stlačení čísla v ľavom hornom rohu sa nám objaví numerická klávesnica, kde si nastavíme rýchlosť, ktorou chceme hrať.

Druhý spôsob je, že budeme krútiť kolieskom v smere hodinových ručičiek, kedy rýchlosť zvyšujeme alebo v protismere, kedy rýchlosť znižujeme.

Aplikácia Piascore

Je aplikáciou pre notový archív. Do archívu si dávame noty v pdf formáte, ktoré môžeme perom alebo prstom veľmi jednoducho a intuitívne editovať. Editáciu môžeme robiť ručne svojimi osobnými poznámkami alebo máme možnosť vytvárať poznámky pomocou textových okien alebopredefinovanými hudobnými znakmi, ktoré sú v spodnej lište.

Zaujímavosťou tejto aplikácie je možnosť ručne si prehadzovať strany alebo automatickým nastavením si časového módu, ktorý posúva stranu smerom dole.

Ukážka z aplikácie Piascore

Aplikácia YouTube

Túto aplikáciu využívajú viacerí z nás. Na vyučovaní ju môžeme použiť pri prednesoch, kedy si môžeme so žiakom vypočuť samotnú skladbu v rôznych prevedeniach. Od školských výkonov až po profesionálne výkony rôznych interpretov. Po vypočutí skladby si vyhľadáme prednes so slovom accompaniment, čo znamená korepetícia, len ako klavírny doprovod. Je to veľmi prospešné, keď si žiak môže zahrať prednes s klavírnym doprovodom.

Ján Strmenský
hra na husliach  ·  ZUŠ Bojnice

Tipy na aplikácie k článku

Tuner Lite

Aplikácia vám umožňuje rýchlo a presne naladiť vaše hudobné nástroje.

Pozrieť na App Store
Garage Band

Garage Band premení váš iPad na množstvo rôznych hudobných nástrojov, ako aj na hudobné štúdio.

Pozrieť na App Store
Piascore - Smart Music Score

Šikovná aplikácia na zobrazenie a úpravu hudobných nôt s množstvom praktických funkcií.

Pozrieť na App Store
Pro Metronome

Aplikácia simulujúca matronóm s rôznym ďalšími funkciami.

Pozrieť na App Store

Ďalšie články